MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
5 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Tradycyjne jedzenie poddawane wędzeniu zawierają nie tylko...
fot. ricok/123RF

Co powoduje raka żołądka? Tych produktów najlepiej nie jedz na co dzień!

Produkty wędzone

Tradycyjne jedzenie poddawane wędzeniu zawierają nie tylko sporo soli, ale też związki z dymu, który niezależnie od pochodzenia jest źródłem rakotwórczych związków. Należą do nich m.in. wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (WWA), do których należy kilkaset substancji, w tym jedna z najgroźniejszych – rakotwórczy benzo(A)piren. Wędzone ryby i mięsa zawierają nawet 200 mcg tego związku na 1 kg, podczas gdy w surowym jedzeniu zawartość nie przekracza 1 mcg. Swego czasu naturalnie wędzone produkty miały być nawet zakazane, jednak tak się nie stało.

Zobacz również

Zaginęła 43-letnia Karina Kwiatkowska. Szukają jej bliscy i zielonogórska policja

Zaginęła 43-letnia Karina Kwiatkowska. Szukają jej bliscy i zielonogórska policja

Wakacje w Kartuskiem. Jakie gwiazdy zawitają na Kaszuby w sezonie 2024?

Wakacje w Kartuskiem. Jakie gwiazdy zawitają na Kaszuby w sezonie 2024?

Polecamy

Informatory ukażą się szybciej. To przez zmiany w podstawie programowej

Informatory ukażą się szybciej. To przez zmiany w podstawie programowej

Awaria aplikacji Facebooka – co się dzieje?

Awaria aplikacji Facebooka – co się dzieje?

Pulpety z przepisu babci podbiją każde serce. Do sosu trzeba dodać ważny składnik

HIT DNIA
Pulpety z przepisu babci podbiją każde serce. Do sosu trzeba dodać ważny składnik